УВАГА! АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ОРГАНІЗМ

Дата: 05.07.2024 11:06
Кількість переглядів: 73

Фото без описуФото без опису

 

УВАГА

 

АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ОРГАНІЗМ

 

В поточному році на території Миколаївської області відбувається  зростання шкідливості карантинного шкідника - американського білого метелика (Hyphantria cunea) – далі АБМ.

Шкідник пошкоджує близько 230 видів рослин, в тому числі і сільськогосподарські культури. Найсприятливішими породами є шовковиця, клен ясенолистий та плодові. За масового розвитку американський метелик наносить значної шкоди лісовим насадженням та декоративним культурам. Значна шкодочинність відмічається в населених пунктах.

Характер пошкодження гусеницями відрізняється в залежності від їх віку. Так, гусениці 1-2 віків зіскоблюють епідерміс листкової поверхні, гусениці 3-4 віку пошкоджують листя більш грубо – прогризають дірки. Старші особини повністю з’їдають листя. Також гусениці викликають у людини алергічні реакції.

Метелики в розмаху крил сягають 20-36 мм, причому самці зазвичай дещо менших розмірів. За забарвленням переважає білий колір, однак досить часто зустрічаються особини з крапчастою формою забарвлення. Яйце в діаметрі 0,5-0,6 мм, сіро-зелене. Гусениці 1-3 віків малоопушені, світло-жовті, дорослі особини вирізняються наявністю значної кількості волосків, забарвлення  сірувато-коричневе, з різними варіаціями. Лялечка коричнева, 10-15 мм.

Спарювання та яйцекладка відбуваються практично відразу після вильоту метеликів, оскільки вони не потребують додаткового живлення, як деякі інші лускокрилі комахи. Одна самка відкладає в середньому 500-600 яєць. Більш плодючими є самиці ІІ генерації. Кладка яєць відбувається на обидві сторони листка, вона є стійкою до змивання. Сприятливі умови – t 22-25ºС, відносна вологість повітря – 70-80%.

Після відродження гусениці відразу приступають до живлення та утворення гнізда. Характерною особливістю американського метелика є колоніальний, або груповий спосіб життя. Починаючи з 5 віку гусениці покидають гнізда та переходять до одиночного способу життя.

Після закінчення живлення гусениці переходять до заляльковування, яке відбувається в тріщинах будинків, грунті, листі, різноманітних рослинних залишках. При пошуку місця лялькування шкідник здатен долати до 25 м.

Розвиток АБМ тісно пов’язаний з умовами навколишнього середовища. Оптимальним для нього є помірні, в межах 20-25°С температури, без різких коливань, та вологість повітря 60-80%. Згубно впливають високі температури в сукупності з низькою вологістю, що приводить до низької плодючості самиць, загибелі яєць та гусениць молодших віків.

Поширюється метелик багатьма способами – з транспортними засобами, пакувальним та деревним матеріалом. Вагому роль грають природні перельоти метеликів. Загалом середня швидкість поширення АБМ за один рік складає біля 40 км.  

Дієвим способом боротьби з АБМ є зрізування гілок з гніздами, але це потрібно робити до того як гусениці ще не залишили його. Після цього, ефективність такого заходу зводиться до нуля. Практикується також проведення очищення старої кори з дерев, обкопування пристовбурних ділянок, вапнування стовбурів, всі ці заходи направлені здебільшого на профілактичні заходи. Доцільним є використання ловильних поясів.

Обприскування проти шкідника слід проводити коли гусениці перебувають у молодших віках, на пізніших стадіях ефективність заходу значно знижується. Обприскування слід проводити суцільно - всього дерева. За необхідності проводять повторні обробітки. Для досягнення максимальної ефективності у боротьбі з АБМ важливо застосовувати повний комплекс заходів.

Управління фітосанітарної безпеки вкотре нагадує, що при проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь