До відома суб’єктів господарювання: заселення посівів соняшника звичайним павутинним кліщем

Дата: 19.06.2024 16:44
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

 

 На посівах соняшника спостерігається харчування та шкодочинність звичайних павутинних кліщів (Tetranychidae). Інтенсивному розвитку та поширенню цього шкідника сприяють погодні умови, а саме висока температура повітря і низька відносна вологість повітря.

Кліщі заселяють переважно нижній бік листків, де живуть у павутині. Живляться соком рослин, проколюючи епідерміс листка, на якому з’являються спочатку світло-зелені плями, які згодом зливаються й утворюють знебарвлені ділянки (мармуровість). При цьому збільшується випаровування води, відбувається втрата хлорофілу та порушення функцій листкового апарату. Рослини відстають у рості, листки передчасно засихають та опадають, гинуть стебла. Рослини можуть передчасно закінчувати вегетацію. Це може значно знизити врожай, особливо на фізіологічно ослаблених посухою посівах, навіть якщо чисельність фітофагів не перевищує ЕПШ. 

Павутинний кліщ є дуже складним об’єктом для контролю, в першу чергу це пов’язано з його біологічними особливостями та відсутністю надійних перевірених методів контролю. Для виявлення звичайного павутинного кліща рекомендують використовувати збільшувальне скло. Неозброєному оку вони можуть здатися звичайними плямами бруду. Кліщі можуть концентруватися на краях поля, особливо якщо поле оточене бур’янами. Але їх може рознести вітром і по всьому полю. Протягом вегетаційного періоду кліщ може дати до 10-12 поколінь. Оптимальною для розвитку кліща температурою є 29-31ºС. Оптимальна вологість повітря – 35-55%. З підвищенням температури інтенсивність яйцекладки зростає. Температура повітря нижче 29,5°С, а вологість повітря вище 90% пригнічує розвиток та розмноження павутинного кліща. 

Господарствам  необхідно ретельно провести обстеження посівів соняшника на предмет зараження звичайним павутинним кліщем. З метою надійного захисту культури від цих шкідників та оптимізації фітосанітарного стану протягом вегетаційного періоду застосовуються різні препарати. Але звертаємо увагу, що більшість з них мають особливості, які потрібно враховувати. По-перше, у інсектицидів відсутня овіцидна діяпрепарати не активні проти яєць, личинок та німфи, вплив відбувається тільки на імаго. По-друге, вони не ефективні за температури вище +25°С й мають нетривалий захисний періодвсього 7-10 днів. По-третє, контактним інсектицидам важко потрапити на нижню частину листка — зону життєдіяльності кліща.

Враховуючи вищенаведені фактори, для контролю шкідників рекомендується застосовувати саме акарициди. Вони на відміну від інсектицидів контролюють яйця, личинки та німфи (за рахунок чого, захисний період складає понад 30 днів), вони стійкі до високих температур та сонячного випромінювання.

Обробку посівів акарицидами бажано починати до масової появи кліщів. Обов’язковою вимогою щодо застосування є забезпечення суцільного покриття площі та рясного змочування рослин під час проведення обприскування. При застосуванні пестицидів обов’язково слід враховувати рекомендації його виробника щодо умов застосування препарату.

Нагадуємо аграріям про необхідність проведення постійного моніторингу фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь, посівів та багаторічних насаджень, на виявлення шкідників і хвороб для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів з метою зменшення їх негативної дії на майбутній врожай. 

Важливо всі роботи по обмеженню чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ), суворо дотримуватися санітарних правил, регламентів застосування препаратів, правил і заходів з охорони праці та використовувати препарати лише відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Наголошуємо, до роботи з пестицидами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та мають посвідчення про право роботи з пестицидами.

Обробки необхідно проводити в тиху, безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво», необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь