Ботулізм – це небезпечно !

Дата: 09.05.2024 14:19
Кількість переглядів: 79

 

 

 Фото без описуБотулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Тому при перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматись від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі.   Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених збудником  фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через м’ясоковбасну  та рибну продукцію власного приготування. Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.

 

Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг захворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку:

–  гастроінтестинальний  синдром – хворого турбують нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі  випорожнення без патологічних домішок;

–  розлади зору (подвоєння  предметів, «сітка»  перед очима, мерехтіння);

–  порушення дихання, найнебезпечніше ускладнення ботулізму – розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.

 

Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття  банки визначити, заражена  їжа ботулотоксином чи ні, неможливо.

 

Профілактика ботулізму включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

–  захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

–  посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

–  не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність;

–  не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 С. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення.

 

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь