Профілактика харчових отруєнь. Пам'ятка для населення

Дата: 02.04.2024 16:36
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.

Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Фото без описуОднак до типових проявів харчового отруєння належать:

  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • нудота і блювання;
  • зневоднення організму;
  • відсутність апетиту та слабкість;
  • підвищення температури.

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає прості правила профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров’я:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.Фото без опису Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
  • Постійно дотримуватись правил особистої гігієни.

Пам’ятайте! У разі виявлення перших ознак харчового отруєння терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь