З 1 жовтня 2023 року частково змінено вимоги щодо проведення медогляду

Дата: 22.02.2024 10:46
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Зміни щодо медоглядів працівників, які здійснюють діяльність, пов’язану з обслуговуванням населення, запроваджені Законом №2573 від 06.09.2023 «Про систему громадського здоров’я». При цьому, в ч.2 ст.45 цього Закону вказано, що періодичні медичні огляди проводять за рахунок роботодавця. Тобто, зобов’язань роботодавця щодо оплати попереднього (до прийняття на роботу) медичного огляду Закон №2573 не передбачає. Новацією є запровадження електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров’я. Паперові медичні книжки поступово відійдуть у минуле. З огляду на це, роботодавцям варто уважно ставитися до питання достовірності паперової медичної книжки працівника, так як незабаром їх буде переведено в електронний формат. З особами, у яких виявиться фальшивий медогляд, роботодавцю доведеться        припиняти трудові відносини.

Як і раніше, у роботодавця залишається право відсторонення від роботи або притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які без поважних причин не пройшли в установлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі (ч. 5 ст. 45 Закону №2573). Умови проведення позачергових медичних оглядів не змінилися. Їх проводитимуть на вимогу посадових осіб  органу державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства, а також на прохання працівника, якщо він пов’язує погіршення стану свого здоров’я  з умовами праці.

Медогляд працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці проводяться відповідно до Порядку №246 від 21.05.2007 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь