Якісне протруювання насіння – ефективний захист сходів озимих культур

Дата: 12.09.2023 14:33
Кількість переглядів: 162

Фото без описуФото без опису

Незабаром розпочнеться посівна кампанія озимих зернових культур урожаю 2024 року.

СпеціалісФото без описути управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертають увагу аграріїв всіх форм влісності, на те що протруювання насіння озимих культур перед сівбою є одним із найважливіших моментів що забезпечує знезараження від патогенів і захищає сходи від ураження хворобами, які знаходяться в самому насінні, на його поверхні, у ґрунті та на рослинних рештках. Використовуючи комбінації різних діючих речовин, можна досягти широкого спектру дії. Поєднання фунгіцидних та інсектицидних протруювачів забезпечує можливість захистити сходи не тільки від збудників хвороб, а й від цілого комплексу шкідників: личинок коваликів (дротяників), хлібного туруна (жужелиці), совок, злакових мух та інших. Особливого значення набуває захист від ґрунтових шкідників, оскільки вони викликають порідіння посівів та завдають значної шкоди сходам.

За способом дії протруйники поділяються на контактні і системні. Перші, знаходячись на поверхні насіння пригнічують розвиток патогенів, які перебувають як на насінні, так і пригнічують розвиток хвороб навколо проростаючого насіння, другі — знезаражують його не тільки від зовнішньої, а і від внутрішньої інфекції.

Проводити протруювання потрібно за 2-3 тижні. Завчасне протруювання особливо ефективне від сажкових хвороб.

Протруйники слід підбирати залежно від фітосанітарного стану поля та насіння, але не перевищувати рекомендовану норму. За оптимальних погодних умов протруйники забезпечують захист сільськогосподарських рослин які є найбільш вразливими впродовж 20-40 днів після висівання, внаслідок чого їхня ефективність зменшується і дія поступово припиняється. Також ще раз нагадуємо, що протруєння насіння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб.

Отже протруювання посівного матеріалу в осінній період є  обов’язковим елементом технологій вирощування озимих культур, адже цей агрозахід забезпечує:

  • знезараження насіння від збудників хвороб рослин, що передаються через насіннєвий матеріал (фузаріози, численні сажкові хвороби й кореневі гнилі, септоріоз, гельмінтоспоріоз, тощо);
  • захист від ґрунтових патогенів (снігової плісняви, гельмінтоспоріозу, різних кореневих гнилей та ін.);
  • захист від ґрунтових шкідників та шкідників ;
  • тривалий захист сходів рослин від  інфекції бурої іржі, борошнистої роси .

  Крім вибору протруйника, не менш важливим фактором є якість протруювання, яка характеризується наступними показниками:

  • Ступінь протруювання. Посівний матеріал повинен мати певну кількість протруйника, норма повинна бути чітко витримана.
  • Рівномірний розподіл протруйника на посівному матеріалі. Він повинен бути таким, щоб кожне зерно отримало однакову його кількість, водночас його розподіл по поверхні має бути рівномірним.
  • Високий рівень прилипання. Вся доза нанесеної діючої речовини повинна залишатись на зерні після механічного впливу: затарювання, транспортування і сівби.
  • Текучість посівного матеріалу. Після проведення протруювання посівний матеріал повинен зберегти текучість (сипучість).

Препарати для протруєння насіння у кожній конкретній ситуації підбирають відповідно до рекомендованих «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з урахуванням відповідного спектра їхньої дії. На сьогодні ринок засобів захисту рослин пропонує десятки найменувань препаратів, які тією чи іншою мірою вирішують проблему з захистом проростків та сходів озимих зернових культур. Отже вибір і застосування протруйників достатньо відповідальний процес. І тільки зважений підхід до питання обробки насіння перед сівбою забезпечить високий економічний ефект від вирощування озимих зернових культур.

Захист насіння від хвороб та шкідників є надзвичайно важливим елементом технології для забезпечення нормального розвитку сходів культури і реалізації генетичного потенціалу сорту протягом вегетації.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує, всі роботи по протруюванню насіння необхідно проводити суворо дотримуючись захисних заходів , правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та використовувати препарати лише відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Також, наголошуємо, що до роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та мають посвідчення про право роботи з пестицидами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь