Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян

Дата: 09.08.2023 10:24
Кількість переглядів: 163

Фото без опису

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів, батьківщина якої - Північна Америка. Амброзія полинолиста - вид трав'янистих рослин із родини Айстрових,. це однорічна рослина .
 Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, котре утворюється в великій кількості. Невеликі рослини продукують 50–3000 насінин, добре розвинуті можуть давати до 40 тис., а окремі екземпляри – до 100 тис. Свіжозібрані насінини не проростають, вони знаходяться в стані біологічного спокою близько 4-6 місяців. Недозріле насіння здатне дозрівати – як в полі в складах і коморах, – і в подальшому проростати. Стратифікація насіння сприяє збільшенню схожості на 25-85%. Тривалість вторинного спокою насіння амброзії складає від 5 до 40 років і більше.
Амброзія полинолиста має розтягнутий період сходів. За сприятливих умов сходи її можуть з’являтися впродовж всього вегетаційного періоду. Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані водними потоками (насіння добре тримається в воді, оскільки має повітряний мішок, а поверхня гідрофобна і здатна не розмокати до 2 год.), вітром, птахами, для яких насіння амброзії є кормом, на колесах транспортних засобів, на взутті людей. В нові регіони, віддалені на значні відстані від вже виявлених вогнищ, насіння може потрапити з насіннєвим і продовольчим зерном, розсадою та ін. підкарантинною продукцією.  Полинолиста амброзія належить до карантинних бур'янів, які наносять великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Росте по шляхах, біля будинків та смітників, на пустищах, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах, у місцях, де порушений грунтовий та рослинний покрив (новобудови, довгобудови), у долинах річок . Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони. Амброзія полинолиста - це рослина заввишки 20 - 250 см, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста), має міцну кореневу систему. Коріння рослини проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тисяч тонн води
, на утворення однієї тонни сухої речовини амброзія полинолиста виносить з грунту 15,5 кг азоту і 1,5 кг фосфору. На полях, що засмічуються амброзією, погіршується якість польових робіт, особливо під час оранки і збирання врожаю.

Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.
    
Щоб найефективніше боротися з амброзією полинолистою, насамперед, необхідно знати про неї таке: це однорічник, який розмножується тільки насінням; вегетуюча (яка ще не квітує) рослина для людини безпечна, на відміну від квітуючої. У вегетуючої рослини коріння слабше, отже, її легше вирвати. В жодному разі не слід допускати квітування амброзії. Доцільно виривати її з корінням. Скошування не допоможе, бо коли залишаться хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться й обов'язково заквітують.

 Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння в ґрунті і запобігання повторного засмічення. У полях сівозмін, на забур'янених амброзією ділянках доцільно впродовж двох років сіяти пшеницю озиму, яка пригнічує цей бур'ян і не дає змоги насінню визрівати. Поза межами населених пунктів ефективним є застосуваня в обмеженні чисельності амброзії полинолистої  понад 50 гербіцидів, до яких вона більш чутлива Порушення вимог відносно виконання фітосанітарних заходів щодо знищення амброзії полинолистої спричиняє за собою накладення штрафів як на посадових осіб, так і на громадян згідно ст. 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».
 

Нехтування та зволікання у цій справі може завдати непоправної шкоди для усього суспільства. Тільки об’єднавши спільні зусилля, можна успішно боротися  .  

Знищуйте амброзію полинолисту – небезпечний карантинний бур’ян!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь