Обережно, сказ поруч !!!

Дата: 03.07.2023 15:53
Кількість переглядів: 518

Фото без опису

 

       Шановні жителі району, нагадуємо Вам, що сказ - гостре  вірусне захворювання  теплокровних тварин та людини, що характеризується важкими ураженнями центральної нервової системи та має летальні наслідки. Сказ реєструється в більшості країн світу, до нього чутливі  всі види домашніх та диких теплокровних тварин, а головне людина. Найбільш сприйнятливі до вірусу сказу лисиці, єнотовидні собаки, вовки, шакали, гризуни, кішки, собаки, велика рогата худоба, дрібна рогата худоба, свині. Лікування відсутнє.

         Джерелом збуднику являються хворі тварини, що виділяють вірус зі слиною та передають його через покуси. Спостерігались випадки зараження слиною за 8-10 днів до появи клінічних ознак захворювання, можливе зараження при потраплянні слини на слизові оболонки та пошкоджену шкіру. Інкубаційний період від 3-6 неділь до 12 місяців. Це залежить від різних чинників: дози вірусу, чутливості тварини, місця нанесення покусу. По перебігу розділяють буйну та тиху (паралітичну) форми сказу. У тварин буйна форма супроводжується змінами в поведінці, хвилюванням, непризнаванням господаря, агресивністю,  пізніше паралічами та загибеллю. Хвороба продовжується 8-10 днів. При тихій формі збудження майже не спостерігається. Відмічаються паралічі, відвисання нижньої щелепи, загибель тварини настає через 2-5 днів. Основними характерними ознаками при всіх формах прояву сказу є значне виділення у тварин слини та боязнь води.

         На території нашого району щорічно ветеринарними фахівцями проводяться подвірні щеплення собак та котів проти сказу.

          Переконливе прохання до господарів тварин, щорічно в обов’язковому порядку щеплювати своїх улюбленців проти сказу.

Нехтування  та байдужість до проведення щеплень тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі Ваших чотирилапих друзів, та стати загрозою здоров’ю Вашої сім’ї.

 За наявності невластивої поведінки, ознак захворювання домашніх тварин, або виявлення їх трупів потрібно негайно повідомити ветлікаря державної установи ветеринарної медицини!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь