Укладення договорів відчуження нерухомого майна за участю малолітніх та неповнолітні

Дата: 29.05.2023 09:53
Кількість переглядів: 370

   Фото без опису

    У нотаріальній практиці зустрічаються випадки укладення правочинів за участю малолітніх та неповнолітніх осіб. Оскільки діти є особливою категорією, то і укладення правочинів за їх участю має ряд особливостей.

         Статтею 6 Сімейного кодексу України визначено, що правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

         Статтею 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» передбачено, що для вчинення будь-яких правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке належить дитині, а у випадках, визначених законом, - також щодо нерухомого майна, право користування яким належить дитині, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав та інтересів дітей при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, яке належить дітям. Відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов’язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах. Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло.

         Таким чином, якщо правочин вчиняється щодо нерухомого майна, яке належить дитині на праві власності, а в окремих випадках – на праві користування, то обов’язковим є отримання дозволу органів опіки та піклування.

При посвідченні правочинів нотаріус визначає обсяг цивільної дієздатності дитини, який, відповідно до ст. 31, 32 Цивільного кодексу України, залежить від віку. Так малолітня особа наділена частковою цивільною дієздатністю, а неповнолітня – неповною цивільною дієздатністю.

На практиці це означає наступне. Якщо учасником правочину щодо нерухомого майна є малолітня особа, то такий правочин від її імені вчиняють батьки (усиновлювачі, опікуни).

Якщо ж учасником правочину є неповнолітня особа, то вона вчиняє правочин щодо нерухомого майна самостійно. При цьому обов’язковою є письмова згода батьків (усиновлювачів, піклувальників). Справність підпису на такій згоді має бути посвідчена нотаріусом.

Отже, на вчинення дитиною правочину щодо нерухомого майна необхідна згода батьків та дозвіл органу опіки.

 

Приватний нотаріус

Вознесенського районного

нотаріального округу

Миколаївської області                                                       

Макушев Сергій


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь