28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Дата: 27.04.2023 14:42
Кількість переглядів: 562

Фото без описуЩорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу задля привернення уваги суспільства до проблеми безпеки людини на робочому місці відзначають Всесвітній День охорони праці.

Указом Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 установлено День охорони праці. Державна політика України в галузі охорони праці здійснюється згідно з міжнародною практикою і національним законодавством та базується на засадах пріоритетності життя і здоров’я людини відносно результатів виробничої діяльності. Отже, нормами життя мають стати додержання законів та інших нормативно–правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення і усунення наявних недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил, що зумовлюють численні нещасні випадки, професійні захворювання і аварії на виробництві.     

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України.

Однак, з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, яка почалась 24 лютого 2022 року, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Зважаючи на це, очевидною є необхідність посилення заходів з дотримання безпекових умов праці та проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи як серед працівників, так і серед роботодавців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь