28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Дата: 27.04.2023 14:42
Кількість переглядів: 566

Фото без описуЩорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу задля привернення уваги суспільства до проблеми безпеки людини на робочому місці відзначають Всесвітній День охорони праці.

Указом Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 установлено День охорони праці. Державна політика України в галузі охорони праці здійснюється згідно з міжнародною практикою і національним законодавством та базується на засадах пріоритетності життя і здоров’я людини відносно результатів виробничої діяльності. Отже, нормами життя мають стати додержання законів та інших нормативно–правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення і усунення наявних недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил, що зумовлюють численні нещасні випадки, професійні захворювання і аварії на виробництві.     

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України.

Однак, з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, яка почалась 24 лютого 2022 року, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Зважаючи на це, очевидною є необхідність посилення заходів з дотримання безпекових умов праці та проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи як серед працівників, так і серед роботодавців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь