Інформація щодо дотримання вимог харчового законодавства

Дата: 11.04.2023 14:46
Кількість переглядів: 482

На виконання вимог Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997,
№ 771/97-ВР, Закону Україні «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин від 18.05.2017, №2042-VІІІ, керуючись наказами МінАПК від 11.07.2003, № 185 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами», з метою недопущення виявлених при здійсненні перевірок суб’єктів господарювання непоодиноких випадків порушень вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, а саме відсутність маркування харчових продуктів, незадовільний санітарно-гігієнічний стан приміщень (не здійснюється миття та дезінфекція приміщень), відсутність каліброваних засобів контролю температурних режимів, відсутність системи простежуваності, не здійснюються заходи боротьби зі шкідниками, не впроваджено систему безпечності харчових продуктів НАССР.

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наполегливо рекомендує дотримуватись слідуючих вимог законодавства:

  • Обов’язкова (за 10 днів до відкриття об’єкта) реєстрація у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів.
  • Впровадження на потужності постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), а саме розробити процедури та вести відповідні документи:  журнали, інструкції, графіки, схеми та ін.
  • Розроблення та впровадження процедур оцінювання постачальників, надходження харчових продуктів за принципом крок назад від постачальника який зареєстрований відповідно до вимог, обов’язково маркованих на державній мові харчових продуктів з зазначенням дати виробництва і кінцевої споживання та тільки за наявності товарно-транспортної накладної (ТТН).
  • Контроль за санітарно-гігієнічним станом потужності, миття та дезінфекція інвентарю та обладнання, прибирання сміття та відходів їх збору та видалення, боротьба зі шкідниками, запобігання їх проникненню.
  • Контроль якості води яка використовується на потужності.
  • Контроль дотримання вимог гігієни персоналу (наявність медичних книжок, ведення журналів)
  • Контроль температурно-вологісного режиму обігу харчових продуктів.
  • Дотримання умов зберігання та транспортування харчових продуктів.
  • Дотримання вимог щодо стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро-газопостачання та освітлення потужності.

За порушення вимог відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від трьох до п’ятдесяти мінімальних заробітних плат.

В зв’язку з зазначеним та щоб уникнути адміністративного правопорушення Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує Вам здійснити відповідні заходи щодо дотримання діючих вимог законодавства про харчові продукти.

За консультацією звертатись до Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївській області, за адресою м. Вознесенськ, вул. З. Космодем’янської, 2, тел: (05134)32456, 0662720174

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь