УВАГА! ПОДАТКІВЦІ ІНФОРМУЮТЬ!!!

Дата: 10.03.2023 10:46
Кількість переглядів: 362

Фото без описуМінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)

Законом України № 1914-IX від 30.11.2021внесено зміни до Податкового кодексу України та введено мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Якщо коротко, то суть зобов’язання в тому, що кожна особа яка володіє чи користується сільгоспугіддями, має сплатити за рік до бюджету певну мінімальну суму податку.

Хто є платником

  • Юридичні особи
  • Фізичні – особи – підприємці
  • Громадяни

Виняток — власники сільгоспугідь, якщо вони передають землі у користування. Тоді МПЗ рахують не вони, а користувачі таких угідь (п. 381.3 ПКУ).

Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік (п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Розрахунок МПЗ

У розрахунок МПЗ беруть тільки сільгоспугіддя, на які оформлено право власності чи користування.

 МПЗ не  нараховується на сільгоспугіддя, які розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення (п. 38.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Рахують МПЗ за формулами, наведеними у ст. 38 1 ПКУ.

У рахунок сплати МПЗ враховується низка сплачених податків.

У разі згоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов’язанням та/або розрахованою сумою річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб такий платник податку зобов’язаний сплатити зазначену у відповідному податковому повідомленні-рішенні суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов’язанням та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб такий платник податку має право у порядку, встановленому статтею 42 цього Кодексу, протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, з наданням підтвердних документів,

Спрощенці — ФОП груп 2, 3 та ФОП-загальносистемники. Декларують в окремому додатку у річній декларації. А позитивна сума від порівняння визнається сумою ЄП чи ПДФО, яку сплачують за рік.

Фізособи-громадяни.

Мінімальне податкове зобов’язання обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування.

При обчисленні мінімального податкового зобов’язання нормативна грошова оцінка земельних ділянок застосовується контролюючими органами з урахуванням вимог, встановлених пунктом 271.2 статті 271 цього Кодексу.

Податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку про сплату річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, на суму позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів,  надсилається (вручається) платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня року, наступного за звітним. (п.п. 170.14.3 ПКУ).

  Якщо на землі фізособи-громадянина інша особа вирощує продукцію неофіційно (без передачі землі в оренду), то щоб з цієї землі не довелося платити податок до рівня МПЗ, слід офіційно узаконити право користування землею.

При цьому якщо податківці не надіслали (не вручили) ППР у зазначений строк, то фізособа звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених податків, зборів, платежів. Хоча нарахувати МПЗ фіскали можуть протягом 1095 днів.

Відповідальність

У випадку порушення строків сплати позитивної суми МПЗ за 2022 рік від відповідальності аграріїв законодавець звільнив (п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь