ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ !

Дата: 18.02.2022 16:23
Кількість переглядів: 1539

Фото без опису

 

Єланецька районна державна лікарня ветеринарної медицини  доводить ДО ВІДОМА:

 

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ !

 

Шановні громадяни, повідомляємо Вас, що Миколаївська область залишається неблагополучною щодо захворюваності тварин на сказ.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Причини сказу і шляхи передавання інфекції.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

- покуси;

- подряпини та мікроушкодження шкіри;

- потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти і собаки – з поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

За даними ВООЗ, у 99 % випадків смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки. Близько 40 % жертв укусів ймовірно скажених собак – діти віком до 15 років.

Симптоми сказу.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1-3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

- місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

- кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

- віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу – підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання, практично завжди, закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

У людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

На паралітичний сказ припадає близько 30 % усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Лікування сказу.

У разі інфікування людини, показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96-99 % випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення.

Перша медична допомога після покусу.

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом 15 хв. мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами або іншими засобами (70 % -м спиртом або 5 %-м розчином йоду), що нейтралізують вірус). Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу.

Що робити із твариною, підозрілою на сказ.

В разі появи в Вашому подвір’ї  лисиці або будь-якої підозрілої бродячої тварини власники тварин зобов’язані викликати спеціалістів ветеринарної медицини або доставляти собак та котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду та обов’язкового профілактичного щеплення проти сказу.

Собаки, коти й інші тварини, котрі покусали або подряпали людей чи тварин, повинні негайно бути доставлені у найближчу установу державної ветеринарної медицини для обов’язкового нагляду за твариною спеціаліста ветеринарної медицини на протязі не менше 10 днів. З дозволу спеціалістів тварина може залишитися у власника при обов’язковому її утриманні на прив’язі чи в ізольованому приміщенні для нагляду за цією твариною. Трупи загиблих від сказу тварин підлягають знищенню шляхом спалювання.

Щорічно обов’язковому щепленню проти сказу підлягають собаки та коти. На протязі 2021 року спеціалістами ветеринарної медицини району було щеплено проти сказу 3200 собак, 2500 котів.

Досить важливим фактором у проведенні профілактичних заходів має вчасне звернення постраждалих громадян до ветеринарної та медичної служб. Несвоєчасне надання допомоги призводить до летальних випадків.

Також нагадуємо, що відповідно до ст.37 п.7 ЗУ «Про ветеринарну медицину» юридичні та  фізичні  особи,  діяльність  яких  пов'язана   з утриманням та обігом тварин, зобов'язані: доставляти тварин  у  визначене  місце  або  забезпечувати належні   умови   за   місцем   утримання  тварин  для  проведення ветеринарного  огляду,  діагностичних,   профілактично-лікувальних обробок,  включаючи  дослідження  і щеплення.  У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування  (доставки)  відібраних  зразків тканин,  крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів. В разі не виконання вимог статті даного закону власники тварин можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності.

Тож, коли до Вашого подвір’я прийдуть ветеринарні спеціалісти, не відмовляйтесь від проведення ветеринарних обробок так як від цього залежить не лише здоров’я ваших тварин, а й здоров’я вашої родини.

Якщо Вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до Єланецької центральної районної лікарні! Якщо ви помітили у своєму подвір'ї  дику або безпритульну тварину, що контактувала з вашими домашніми тваринами терміново в будь-який час доби звертайтеся до Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою смт Єланець вул. 1 Травня, 104 або за телефонами 9-15-81, 9-22-22, 0963932648.  Зволікання може коштувати життя!

 

                        

                                                                                   Єланецька районна державна

                                                                                   лікарня ветеринарної медицини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь