3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Дата: 03.12.2021 09:03
Кількість переглядів: 634

Фото без опису

Щороку разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. Разом з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою. Інвалідність може бути вродженою і набутою в результаті травм, інфекцій, тощо.

Україна, як і всі цивілізовані країни з високою культурою людських відносин, до таких людей ставиться, як до людей з особливими потребами, які потребують додаткової уваги суспільства. Такі люди не називають себе інвалідами, вони не вимагають до себе жалю, для них важливе лише елементарне – можливість жити. Бути в суспільстві, самореалізуватися, мати доступ до гідної освіти і робочих місць.

Проведення Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя. Це день підведення підсумків зробленого, аналіз фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Відзначаючи Міжнародний день людей з інвалідністю, прогресивне людство засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги. Для них мають бути створені такі умови, які дають змогу відчувати себе рівними серед рівних. Адже саме ставлення до осіб з інвалідністю визначає ступінь цивілізованості суспільства. Захищаючи гідність таких особливих людей, ми захищаємо своє людське обличчя.

Практика показує, що люди інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально-активними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства. Усунення бар`єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, гарантування доступу до освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України. Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов`язання щодо людей з обмеженими можливостями відносно матеріального забезпечення, створює для них необхідні правові, соціально-побутові умови життя, надає ряд пільг, конституційно гарантує рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

Увага держави та милосердя, толерантність кожного з нас допоможуть спростити життя людей з обмеженими можливостями, створити майбутнє, де б люди не були виключені з соціуму через  проблеми зі здоров`ям.

Відповідно до Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота» на період до 2023 року протягом 2021 року до дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні надано одноразову матеріальну допомогу 1 особі з інвалідністю внаслідок війни у розмірі 30000 гривень, 2 учасникам бойових дій  - особам з інвалідністю у розмірі 20000 гривень.

Забезпечено призначення та виплату компенсації  16 особам, які надають соціальні послуги відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року № 558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги», від 23 вересня 2020 року № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» на суму 92041.73 гривень.

Забезпечено надання 5 учасникам бойових дій, які є особами з інвалідністю загального захворювання 25% знижку та 3 ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до 1 та 2 категорії, які є  особами з інвалідністю  50% знижку по оплаті за житлово – комунальні послуги  в межах норм, передбачених чинним законодавством на суму 11689,86 грн.

Забезпечено надання пільг 3 учасникам бойових дій, які є особами з інвалідністю загального захворювання та 1 ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеному до 1 категорії, який є особою з інвалідністю на придбання твердого палива і скрапленого газу в межах норм, передбачених чинним законодавством на суму 4130,92 грн.

7 особам з інвалідністю загального захворювання відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 « Про порядок виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування» виплачено компенсацію на суму 2981.81 гривень.

Надано одноразову матеріальну допомогу 4 особам з інвалідністю внаслідок війни в Афганістані та 2 дружинам померлих осіб з  інвалідністю внаслідок війни в Афганістані  на суму 29000 гривень.

Надано грошову допомогу 20 особам з інвалідністю на суму 75500  грн. на лікування.

Надано одноразову матеріальну допомогу 65 дітям з інвалідністю в сумі 32500 грн.

Протягом 2021 року видано 136 направлень на забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації  та протезно-ортопедичними виробами, в тому числі:

палицями – 7;

інвалідними візками – 9;

протезами молочної залози та засобами особистого захисту – 35;

корсетами – 14;

ходунками – 5;

протезами на нижні кінцівки – 12;

ортопедичним взуттям – 40;

ортезами на нижні кінцівки – 14.

Забезпечено 16 осіб технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами, в тому числі:

палицями – 3 особи;

інвалідним візком – 4 особи;

ортопедичним взуттям – 7 осіб.

З метою створення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю  до об’єктів  громадського призначення  облаштовано безперешкодним доступом 135 об’єктів соціальної інфраструктури  Єланецької громади.

До Міжнародного дня людей з інвалідністю проведено Всеукраїнську благодійну акцію «Милосердя», в якій взяли участь 53 підприємства, установи та  організації  Єланецької територіальної громади, зібрано кошти в сумі 93275 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь