ДЕНЬ ВЕТЕРАНА

Дата: 01.10.2021 15:09
Кількість переглядів: 1971

З метою посилення уваги до потреб і проблем старшого покоління, забезпечення належного та гідного соціального захисту ветеранів, при підтримці ініціативи громадських ветеранських організацій  24 вересня 2004 року Указом Президента України № 1135/2004 був встановлений національний український  «День ветерана», який відзначається з тих часів щорічно 1 жовтня.

У сучасному розумінні саме поняття «ветеран» не сильно відрізняється від тих уявлень, які вкладалися в це слово з найдавніших часів. Вперше ветеранами стали називатися якраз солдати і військовослужбовці, за плечима яких було більше 30 років вірної служби. Це сталося ще в античному Римі. Повага і шана до  цих солдат з боку їх держави була така велика, що вони наділялися земельними ділянками або отримували солідну грошову винагороду, ставали повноправними римськими громадянами і звільнялися від усіляких повинностей.

У наші дні поняття «ветеран» було дещо розширене. Приміром, 18 січня 1974 року  в колишньому Радянському Союзі указом Президії Верховної Ради була заснована особлива відмінна і знакова медаль – «Ветеран праці», якою нагороджувалися трудящі за довголітню і сумлінну працю в найрізноманітніших галузях народного господарства, науки і культури.  Це було не просто визнання їх трудових заслуг, але й спроба певним чином відзначити їх старанність у матеріальному еквіваленті при призначені пенсій по старості або за вислугу років.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» (далі – Закон) ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об'єднаннях громадян, фізичних осіб, мають стаж роботи 40 років – для чоловіків і 35 років – для жінок і вийшли на пенсію.

Ветеранами праці визнаються також:

а) громадяни, яким призначені пенсії на пільгових умовах:
- за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах – за наявності стажу роботи у жінок – 25 років і у чоловіків – 30 років;
- за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах – за наявності стажу роботи у жінок – 30 років і у чоловіків – 35 років;
- особи, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), і диспропорційні карлики – за наявності стажу роботи у жінок – 25 років і у чоловіків – 30 років;

б) пенсіонери, нагороджені медаллю «Ветеран праці» за законодавством колишнього Союзу РСР;

в) особи з інвалідністю I і II груп, які одержують пенсії по інвалідності, якщо вони мають стаж роботи не менше 15 років.

 

Зараз у багатьох країнах світу державами та урядами встановлюється чітка стратегія у підтримці ветеранів та ветеранських організацій, що є по суті незмінним інститутом передового досвіду і традицій в найрізноманітніших напрямах економічного і суспільного життя всього суспільства.

В Єланецькій громаді проживає 47 ветеранів Другої світової війни, 946 ветеранів праці, 2 ветерана військової служби, 2 ветерана органів внутрішніх справ, 133 сільських педагога на пенсії, 54 сільських медика на пенсії, 2 працівника культури на пенсії.

Турбота про ветеранів – один із основних напрямів діяльності селищної ради. Селищний голова Любов Баденко, депутати селищної ради постійно переймаються потребами та проблемами ветеранів громади, підтримують громадську організацію  «Єланецька організація ветеранів України».

Відповідно до Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота» на період до 2023 року включно  до дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні надано одноразову матеріальну допомогу 1 особі з інвалідністю внаслідок війни у розмірі 30000 грн.,  2 учасникам бойових дій у розмірі 10000 грн. кожному, 49 учасникам війни та 632 дітям війни у розмірі 500 гривень кожному.

У цей День приєднуємось до привітань на адресу тих людей, за плечима яких багаторічна і старанна праці, вірна служба, заслуги і досвід, який необхідний всім нам.

Зі святом вас, дорогі ветерани! Здоров’я вам і благополуччя!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь