Атестація робочих місць

Дата: 22.09.2021 13:37
Кількість переглядів: 841

Фото без опису

Атестація робочих місць за умовами праці - це процедура, що включає комплексну оцінку всього переліку чинників трудового процесу і середовища виробництва на предмет відповідності існуючих робочих місць таким критеріям:

  • санітарним нормам і правилам;
  • методиками виконання вимірювань;
  • правилам пожежної безпеки та техніки безпеки;
  • загальним стандартам.

При встановленні об'єктивних показників умов праці на робочому місці ця процедура обов'язкова. Саме на плечах роботодавця лежить відповідальність за своєчасне і якісне проведення робіт, а також за організацію здорової робочої обстановки. Однак, специфіка виробництва може бути пов'язана зі взаємодією з небезпечними матеріалами. У таких випадках роботодавець повинен компенсувати збитки співробітнику виходячи з норм Господарського і Цивільного кодексів України.

 

Як і коли проходить атестація

Атестацію можна почати тільки на підставі наказу, виданого роботодавцем - в ньому потрібно вказати завдання і мету проведення процедури, затвердити склад комісії, яка проведе атестацію, а також встановити терміни проведення всіх необхідних заходів.

Атестацію проводить комісія, сформована на базі підприємства відповідно до наказу керівника. В останньому повинен бути визначений склад комісії і чітко виписані її повноваження.

Періодичність проведення атестації визначається колективним договором, але законодавець покладає на роботодавця обов'язок проводити процедуру мінімум 1 раз в 5 років. При плануванні атестації враховуйте, що її слід завершити до закінчення періоду дії попередньої атестації.

Що передбачає компенсація

На підставі проведеної атестації визначають пільги і компенсації за роботу зі шкідливими матеріалами і небезпечними умовами праці, а також можуть бути вжиті заходи щодо поліпшення робочих місць.

Компенсації можливі в такій формі:

  • видача спеціального харчування або медикаментів;
  • надання додаткових днів (або періоду) відпустки;
  • збільшення заробітної плати;
  • можливість претендувати на спеціальну пенсію;
  • надання необхідного захисту (наприклад, спецодяг і т.д.).

Відмова або несвоєчасне проведення атестації робочих місць відповідно до чинного законодавства України, може призвести до порушення виробничих процесів. В окремих випадках відповідальні особи несуть адміністративну або навіть кримінальну відповідальність.

НАСЛІДКИ НЕ ПРОВЕДЕННЯ АТЕСТАЦІЇ

 

Що чекає на тих хто не проводить атестацію за умовами праці:

  • порушник1 — керівник підприємства, може бути притягнений до адміністративної відповідальності у вигляді сплати штрафу згідно ч. 1 ст. 41 КУпАПщодо порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення;

 

  • якщо атестація не проводилася, але підприємство несе затрати на виплату компенсацій і надання гарантій працівникам (додаткові відпустки, підвищена оплата праці, спецодяг тощо), при перевірці можуть виникнути питання з приводу правомірності таких виплат (якщо роботодавець перебуває на бюджетному фінансуванні), а також проблеми з оподаткуванням таких виплат;
     
  • якщо підприємство не проведе атестацію і не надаватиме працівникам належні гарантії та компенсації, то кожен працівник, що працює у шкідливих та небезпечних умовах, може звернутися до суду і вимагати відшкодування матеріального і морального збитку. У такому разі, не проведення атестації не тільки не врятує роботодавця від відповідальності, але, навпаки, стане доказом його провини.

Також не проведення атестації призведе до порушення прав працівників — фактично, виконуючи шкідливі або важкі роботи, наймана особа не одержить передбачених законодавством компенсацій і соціальні гарантії. Це дає підставу працівнику розривати трудовий договір за власним бажанням без відпрацювання двотижневого строку (ч. 3 ст. 38 КЗпП3), а також звернутися до суду (ст. 221 КЗпП України).

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь