Про проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Миколаївської області

Дата: 07.09.2021 10:21
Кількість переглядів: 527

Єланецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до виконання програми боротьби зі сказом на території України в 2021 році з 16.09.2020 року на території Миколаївської області розпочнеться проведення пероральної вакцинації тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною проти сказу з літаків.

Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено запланована кількість доз.

Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS. Мінімальна щільність принад повинна бути не менше, ніж 25-30 доз/км².

Розповсюдження вакцини здійснюватиметься за таким принципом:

– обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць;

– принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу. Для імунізації використовується високоімунна антирабічна вакцина Орісвак, виробник ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари). Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Прохання до мешканців області з порозумінням відноситись до даного заходу та при виявленні приманок - не брати їх руками, не переносити та не руйнувати.

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь