«Гідно зустріти День народження України - наше щире бажання та святий обов’язок»

Дата: 03.08.2021 16:52
Кількість переглядів: 807

Фото без опису

Україна цьогоріч відзначатиме 30-ту річницю Незалежності. Така дата, безперечно, вимагає особливого святкування,гідного відзначення, а також координації зусиль та співпраці між усіма, хто долучається до організації святкувань.

Святкування 30-річчя Незалежності держави має показати, що українцям є чим пишатися, а заходи мають фокусуватися не лише на історії, але й на визначальних напрямках розвитку в майбутньому, та на національно-патріотичному виховані дітей, молоді та широке їх залучення до діяльності у зазначеному напрямі, формування особистості сучасної молодої людини як патріота України.

Незалежність закладена у кров українців. І у XV, і у XX столітті, і набагато раніше. Наразі це вже кредо, що міцно вписане у нашу ДНК. Скільки б не було спроб зламати нашу волю – цей наратив незмінний. 

Саме тому, не для «галочки», а для відновлення і зміцнення творчого процесу культурно- мистецької роботи закладів культури Єланецької селищної ради активізації діяльності художньої самодіяльності та сільських громад, їх обєднання в єдину родину, яка б успішно розвивалась в злагодженій взаємодії, співпраці та розумінні, була  ініційована відділом культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Єланецької селищної ради та підтримана  владою, та особисто селищним головою Л.В. Баденко  акція «30 кроків до Незалежності»,  в рамках   якої концертна група   ЦКД «Зоря» відвідає зі святковою концертною програмою « Музика рідного дому» всі маленькі і великі села нашої громади.

І досить знаково, що першими, хто прийняв нас в рамках цієї акції  стали наші добрі друзі, неодноразові переможці обласних та Всеукраїнських конкурсів та фестивалів – народний фольклорний колектив «Джерело»   та наші вірні прихильники , вдячні глядачі, жителі мальовничого села Гражданка.

Все почалося 30 травня, а далі, за затвердженим графіком, артистам аплодували:  Півні, Крутоярка, Братолюбівка,Велідарівка. Такі маленькі і малочисельні,  але дружні і завзяті села, де за часту живуть люди поважного віку потребують особливої уваги, участі і душевного спілкування, особливо коли все це пересипане піснями. А навзаєм  вони діляться своєю невичерпною енергією, досвідом, мудрими порадами і щирою вдячністю. При цьому в кожному концерті  схвалювалась участь місцевих артистів, які співали, розповідали гуморески та танцювали.

Щирими, довгожданими   і пізнавальними були зустрічі  в знаних клубних філіях громади:  Велика Солона, Нововолодимирівка, Великосербулівка, Маложенівка, Кам’янка, Малодворянка, Нововасилівка. Маючи гарне приміщення , відповідну матеріальну – технічну базу ці клубні філії мають   стабільні творчі колективи. Знають та радо зустрічають в громадах їх вокальні групи,  дитячі колективи, солістів, хореографічні колективи. Тому і глядачі  в цих селах вимогливі, але спільну мову з артистами  ЦКД «Зоря» знайшли і захоплено аплодували. Приємною подією  для нас стала зустріч з жителями Великосербулівського старостинського округу, бо це, на нашу думку, одна з найсамобутніших громад Єланеччини, адже «сербулівський» молдавський колорит,  традиційно зберігається та передається з покоління в покоління і створює таке незабутнє враження після гостин. А от кулінарною «родзинкою» місцевого населення, звісно, є традиційні запашні плачинди та  неперевершені вертути. Саме завдяки сербулівським вертутам, а точніше, господині Галини Солтан, яка іх люб’язно приготувала, рік тому ми вибороли І місце на всеукраїнському фестивалі «Шкварочка» в номінації «Смачна шкварочка». А вже під час концертної програми ми з вдячністю вручили пані Галині нагороду, відзначивши при цьому, що право презентувати весь процес приготування та випічки вертути на обласну комісію по розгляду і оцінці елементів нематеріальної культурної спадщини взяла на себе родина Бондарчук.

Деякі дати графіку співпали з зі святами та обрядами які в цей час відзначала Україна: Калинівка та Новоолександрівка підготували свої концертні програми до Дня Конституції України  і долучилися до програми «Музика рідного  дому», показавши всі свої творчі колективи . Такі спільні концерти дуже важливі і щиро сприймаються глядачами, по доброму порівнюються, по особливому  заохочуються.

      Трояндова казка - це Водянолоринський старостинський округ нашої Єланецької громади, де концертну групу ЦКД "Зоря" зустріли хлібом - сіллю, букетами троянд святково вбрані артисти Семенівської та Водянолоринської клубних філій  під оплески вдячних глядачів. Звісно, після такої уваги давати концерт було натхненно і легко. Особливо на це надихали затишні,чисті і упорядковані клубні заклади. А їхні творчі колективи розділили з нами щедрі оплески глядачів, взявши участь у концерті " Музика рідного дому» .

А свята, саме свята, а не концерти, вдавалися скрізь. Спілкування, пісні, танці, оплески,троянди - все це задля зближення, порозуміння, розквіту, миру і благополуччя нашої України. Єднаймося, шануймося - ми того варті!  Так трапилося і в Малоукраїнці,  Ясногородці  де ми разом з артистами та жителями сіл   святкували найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято Івана Купала.  На всіх присутніх гостей свята чекали не тільки концерт «Музика рідного дому» а й  театралізована вистава «Купальська ніч», а також цікаві ігри та конкурси, запальна дискотека та традиційне купальське вогнище. Місцеві жителів з задоволенням брали участь у традиційних купальських забавах: спалювали опудала, водили хороводи навколо купальського вогнища.

Сім'я - це джерело справжнього родинного тепла, поваги і турботи.

В рамках акції,  з приводу православного Дня святих покровителів сімейного вогнища благовірних князів Петра і Февронії, які вважаються покровителями всіх закоханих,  концертною групою  в Єланці проведений  День сім'ї, любові і вірності «Музика рідного дому».

Ця добра традиція вже не перший рік збирає під кронами величних дерев на затишному подвір'ї Храму Різдва Пресвятої Богородиці (настоятель о. Миколай)  справжніх шанувальників сім’ї, родинних зв’язків, духовних цінностей, що  передаються від батька до сина, від бабусі до онучки - людей, які розуміють, що саме сім’я є найбільшим багатством, тією основою, платформою, на якій будується все. Людей,які крім всіх людських чеснот і цінностей, наділені Господом ще й талантами прекрасного - співу, поезії, прикладного мистецтва. В програмі заходу не тільки концертна програма з чуйних душевних і ліричних пісень, які шанобливо дарували солісти ЦКД"Зоря", а й зворушливі авторські твори про батьків, дітей , життя,які дарували присутнім Олександра Кравчина та Анастасія Чорна. А родзинкою свята стала виставка декоративно-прикладного мистецтва, яку презентувала майстриня вишивки Ольга Скиба, переплівши з старовинними експонатами, які прийшли  "з музейних залів на гостину". До виставки долучився і Отець Миколай, розповівши ще про одну майстриню нашої громади-Раїсу Єдаменко. Виставка і розповіді були  цікавими, повчальними, спів церковного хору , спокій і краса обійстя, ліричний настрій - дійсно тепло і доброта єдиної родини, яка об'єднала нас в цей день. Ми твердо переконані, що такі зустрічі,  заходи об'єднують громаду, пробуджують і укріплюють в душах найкращі почуття , тож "не цураймося, признаваймося - бо багацько нас є!"

А в день Хрещення Русі, концертна група долучилася до свята  «Святий Володимир благословляє Україну»  який пройшов в Возсіятській громаді. В урочистій тиші біля Поклінного Хреста  всі присутні  разом з Отцем Василієм посилали молитву за мир, добробут і щастя України. А потім свято продовжилось на сцені будинку культури, де захопило глядачів найціннішим скарбом України – Піснею.

Завершився перший етап акції «30 кроків до Незалежності» найвідповідальнішим виступом  на Дні села Ольгопіль. Це було дійсно свято громади в програмі якого - повноцінний концерт місцевих артистів, вшанування і нагородження, привітання і подарунки, ігрова програма, лотерея, спортивні змагання, а найголовніший подарунок – концерт «Музика рідного дому».

 В багатьох  заходах, які  проведені і приурочені  30 річчю Незалежності України почесними гостями і поціновувачами  були  депутати селищної ради, сільські старости, почесні жителі громад і обов’язково керівники ОТГ : Єланецький селищний голова Любов БАДЕНКО,  заступник селищного голови Тетяна БУРЛАКА, депутат обласної ради Тетяна ДЕМЧЕНКО. На жаль, з об’єктивних причин, не завжди  випадало поспілкуватися,  але  все ж таки ці зустрічі були взаємокорисними.

Особливі слова підтримки ,визнання і  вдячності  -  учасникам концертної групи, які самовіддано, завжди натхненно, професійно  та з великою повагою до глядачів і любов’ю до мистецтва провели кожен концерт. Мета концерту – нагадати кожному, що ми - українці, що ми любимо свою Батьківщину, зобов’язані піклуватися про свою землю, повинні виховати в наших дітях повагу до старших, звичаїв та обрядів, історії нашої України. Скриня скарбів та цінностей України – безмежна і ми повинні навчитись користуватись цими цінностями задля процвітання держави. Кожне це переконання підтверджувалось піснею.

Захоплено аплодували глядачі народному вокальному ансамблю «Єланецька слобода», квартету «Козацька кварта» (керівник заслужений працівник культури України Олександр Слободніченко). Зачаровували ліричними мелодіями жіночий ансамбль «Пісня»( керівник Віра Слободніченко), дарували свій талант солісти: Олександра Порхун, Надія Дорошенко,  Світлана Кушнірук, Любов Перова, Марина Воробйова, Наталя Петренюк, Юлія Сінчук,  Сергій Танасійчук, Захар Соломка, Геннадій Головань, родина  Віра, Дмитро, Вікторія, Дар’я, Мар’я Слободніченко.  Концертна група на чолі з керівником галузі   Тетяною САВЕЛЬЄВОЮ гідно витримала почесну місію першого туру акції «30 кроків до Незалежності».

Але попереду не менш цікавий і важливий етап – другий тур «До твого серця Україна, свою долоньку прикладу». Він почнеться  11 серпня. На центральній площі адміністративного центру, на Великій сцені, щовечора о 20.00 проходитимуть звітні урочисті концерти всіх клубних філій нашої громади. Кожна сільська громада зустрічала наших артистів радо та хлібосольно. Шановні земляки  єланчани !!! Закликаємо і вас бути гостинними і активними. Аматори сцени хочуть бачити вас своїми  глядачами і поціновувачами, представивши вам свої таланти і вміння.

Анонсуємо графік проведення  урочистих заходів до 30 річчя Незалежності України.

«До твого серця Україно, свої долоньки прикладу»

 

11.08.2021 –  Малоукраїнська клубна філія;

                         Маложенівська  клубна філія;

                         Кам’янська клубна філія.

 

12.08.2021-   Нововасилівська клубна філія,

                        Малодворянська клубна філія,

                        Федоромихайлівська клубна філія.

 

13.08.2021 – Великосербулівська клубна філія, 

                                                          Нововолодимирівська клубна філія;

                        Великосолонівська філія;

 

14.08 202р -  Калинівська клубна філія,

                        Новоолександрівська  клубна філія ,

                        Ясногородська клубна філія,

                        Крутоярська клубна філія,

                        Гражданська клубна філія,

                        Півнівська клубна філія ;

 

15.08.2021 -Водяно-Лоринська клубна філія,

                      Семенівська  клубна філія,

                      Ольгопольська клубна філія;

 

18.08.2021 – Возсіятська клубна філія;

                         Творчі колективи ЦКД «Зоря».

 

20.08.2021 -  Урочисте свято «Хай святкує з нами вся наша родина - вільна і щаслива Україна»

 

23.08.2021 -   Молодіжна програма «В них майбуття України»

Головний спеціаліст  відділу культури,

туризму та охорони культурної спадщини

Єланецької селищної ради

Віра Слободніченко

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь