Про дії влади щодо недопущення виникненню надзвичайної ситуації по підтопленню території Єланецької селищної ради

Дата: 11.07.2021 15:37
Кількість переглядів: 419

Враховуючи складну метеорологічну ситуацію та з метою запобігання виникненню надзвичайної ситуації, пов’язаної з  підтопленням території громади,   в ніч на ранок з 05 на 06 липня 2021 року проводився щогодинний моніторинг притоку води в руслі річки Гнилий Єланець.

Одразу на місце події та для оцінки пропускної спроможності гідроспоруд виїхали Єланецький селищний голова Любов Баденко , перший заступник селищного голови Олександр Селютін, завідувач сектору цивільного захисту Віталій Димчишин та начальник відділу матеріально-технічного забезпечення Єланецької селищної ради  Микола Кирильчук. На момент обстеження встановлено, що греблі с. Півні розмита, смт. Єланець розмита,  в с. Велідарівка розмита в трьох місцях, вода йде через греблю. Враховуючи критичний стан справ, було прийнято рішення терміново скликати комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Єланецької селищної ради.

 

06 липня о 9 годині під головуванням Єланецького селищного голови Баденко Л.В. відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Єланецької селищної ради по питанню «Про невідкладні заходи щодо запобігання підтоплення території Єланецької селищної ради».

 

На засіданні було прийнято ряд організаційних і дієвих рішень щодо стабілізації ситуації.

 

Терміново викликано представників Регіонального офісу водних ресурсів Миколаївської області для проведення обстеження греблі Єланецького водосховища з метою запобігання можливого виникнення надзвичайної ситуації,  пов’язаної з повінню. Реакція керівництва Регіонального офісу водних ресурсів була миттєвою. Вже близько  11 години 06.07.2021 року комісія у складі заступника начальника РОВР у Миколаївській області Пундика Є.М., провідного інженера відділу басейнової взаємодії та ТЕБ Сулими В.І., начальника Миколаївської дільниці РОВР у Миколаївській області Поліщука М.В. за участю першого заступника Єланецького селищного голови Селютіна О.М.  працювали на місці події.

 

Визначивши складність ситуації, прийнято рішення: розчистити місце скиду води для покращення спроможності гідроспоруди Єланецького водосховища (с. Кам’янка), для виконання робіт залучено техніку Алхімова В.Д. Для збільшення пропускної спроможності (додаткового спуску води),  недопущення підняття рівня води та запобігання подальшого руйнування було розрито греблю біля с. Велідарівка в одному місці за допомогою екскаватора  ЄСКП «Єланецьводопостач». 

 

Доручено старостам сіл  с. Ясногородка (Готшалюк Р.В.) та с. Маложенівка (Козуб Т.М.) забезпечити постійний контроль за рівнем  води в річці  та доповідати в разі погіршення ситуації керівництву Єланецької селищної ради, забезпечити населення підтоплених домогосподарств підвозом питної води, провести інформування та  оповіщення населення на випадок можливого виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з затопленням домогосподарств.

06 липня  2021 року о 15.30 в режимі відеоконференції  відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при Миколаївській облдержадміністрації, на  якому було розглянуто питання «Про заходи щодо запобігання підтоплення територій Єланецької селищної громади Вознесенського району». В засіданні взяли участь Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області, Головне управління ДСНС України у Миколаївській області, Єланецька селищна рада, Вознесенська районна державна адміністрація.

07.07.2021 року за розпорядженням селищного голови створена комісія з обстеження приватних житлових будинків з господарськими будівлями та присадибними ділянками, які постраждали внаслідок підтоплення водою в населених пунктах Єланецької селищної ради, для визначення нанесених матеріальних збитків  в результаті повені. 

Рівень води у руслі річки Гнилий Єланець та в Єланецькому водосховищі піднявся на 1-1,5 м.  Загалом від підтоплення постраждало  69 присадибних ділянок.  Жертв серед населення та підтоплення житлових приміщень немає.

 

В результаті підняття рівня води  в с. Маложенівка  було затоплено місток, що зв’язує центр села з вулицею Зарічною, де розташовано 11 домогосподарств та проживає 18 людей. Для вирішення проблеми переправи завдяки оперативним діям Єланецького селищного голови Баденко Л.В.,  першого заступника селищного голови Селютіна О.М., начальника 15 ДПРЧ ГУ ДСНС України у Миколаївській Волинця В.П. разом із старостою Козуб Т.М. організовано  човен для перевезення людей, продуктів та предметів першої необхідності через річку.

 

На часі ситуація стабілізувалась, рівень води  в річці поступово знижується. Дякуючи спільним зусиллям, оперативним та скоординованим діям,  тісній співпраці ситуація не вийшла з під контролю.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь