НОВІ УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

Дата: 27.05.2021 16:14
Кількість переглядів: 487

 

         З 1 травня 2021 року набрали чинності нові умови призначення субсидії, але  час для їх оформлення є. Зробити це можна до кінця вересня нинішнього року, при цьому призначена субсидія буде з 1 травня, незалежно від часу подання документів.

Принциповим положенням нових правил призначення житлово-комунальних субсидій є завершення процесу їх монетизації. Відтепер усі субсидії громадянам  будуть розраховуватися та виплачуватися виключно в готівковій формі, що дасть можливість громадянам оперативно управляти цими коштами і після оплати житлово-комунальних послуг розпоряджатися залишками коштів.  

         Для призначення житлової субсидії (у тому числі, на наступний період) відповідно до травневих змін, необхідно було подати заяву та декларацію. Однак 19 травня уряд вніс зміни до порядку призначення субсидії, і тепер для переважної більшості громадян вони будуть перепризначені автоматично, без подання заяви. Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам буде здійснено в автоматичному режимі органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації.

Таким чином, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернення громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

- надавалася у грошовій безготівковій формі;

- була призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму, індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію; внутрішньо переміщеним особам;

- була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

Тобто цим людям треба буде подати нові заяви і декларації.

Право на субсидію втратять ті, хто:

- здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;

- має банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень;

- здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;

- декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;

- має заборгованість з оплати житлово - комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;

- не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;

- має авто, якому менш ніж 5 років з дати випуску;

- має два і більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;

- не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.   

Також у наданні субсидії відмовлять, якщо:

- площа квартири перевищує 130 кв. м,

- площа будинку понад 230 кв. м.

При призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності, або розташовані у сільській місцевості й отримані як спадщина.

Водночас стосовно випадків призначення субсидії за рішенням комісій, то тепер субсидії призначатимуться органами соціального захисту населення самостійно на підставі наданих громадянами документів. Таким чином, домогосподарствам, які отримували субсидію за рішенням зазначених комісій, субсидія буде призначена на наступний період безпосередньо органами соціального захисту населення, а термін розгляду заяв скоротиться втричі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь