ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ ! АТЕСТАЦІЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ ТА ЇЇ МЕТА

Дата: 20.05.2021 14:38
Кількість переглядів: 527

Атестація робочих місць за умовами праці  має проводитися на підприємствах, в установах та організаціях  незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їх нащадків як тепер, так і в майбутньому. За результатами атестації робочих місць для певних категорій працівників законодавством можуть бути передбачені пільги й гарантії, зокрема щодо пенсійного забезпечення, скороченого робочого тижня, тривалості відпусток тощо.

Згідно з п. 1 частини першої ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган  зобов’язаний, серед іншого, проінформувати працівника під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

Наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів встановлюється в ході атестації робочих місць — тобто комплексної оцінки всіх факторів виробничого середовища й трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я та працездатність працівників у процесі трудової діяльності. Така атестація проводиться відповідно до вимог Закону № 2694 (ст. 7, 13), Порядку № 442 та Методрекомендацій № 41.

Основною метою атестації робочих місць є регулювання взаємовідносин між працівниками та роботодавцем у сфері реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах. Таким чином, атестація робочих місць є важливою процедурою для всіх учасників такого заходу, зокрема:

— для працівників — це спосіб підтвердження власної безпеки, збереження здоров’я та можливість отримання компенсації за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;

— для роботодавця — це можливість отримання об’єктивної оцінки й інформації про умови праці працівників, а також можливість запобігти адміністративним і судовим розглядам, стягненням з боку наглядових органів.

 

Атестація робочих місць проводиться атестаційною комісієюсклад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству про проведення атестації робочих місць, що передбачено п. 4 Порядку № 442 . При цьому слід мати на увазі, що формування форми наказу про проведення атестації робочих місць законодавством не визначено.

Тож кожне підприємство складає такий наказ самостійно, але з урахуванням обов’язкових його складових. 

Зокрема, в ньому, як правило:

— визначаються підстави й завдання атестації;

— установлюються строки та графіки проведення підготовчих робіт у структурних підрозділах підприємства; 

— затверджується склад атестаційної комісії;

— визначається взаємодія із зацікавленими державними органами та громадськими організаціями;

— визначаються проєктні, науково-дослідні установи для надання науково-технічної оцінки умов праці та участі в розробленні заходів з усунення шкідливих виробничих факторів.

Також залежно від розміру конкретного підприємства, його структури, виду діяльності, кількості робочих місць, на яких слід провести атестацію, обсягу необхідних гігієнічних досліджень тощо зміст наказу може бути різним.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь