УВАГА – ЛЕПТОСПИРОЗ СВИНЕЙ!

Дата: 13.04.2021 15:39
Кількість переглядів: 550

Нажаль, на території Миколаївського району погіршення епізоотичного благополуччя та зареєстровано спалах захворювання серед тварин, а саме у господарстві ДППР «Степове» Миколаївського району введенні карантинні обмеження щодо лептоспирозу свиней з 02.04.2021. Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миколаївській районній державній адміністрації від 02.04.2021 № 5, визначено неблагополучною, щодо Лептоспирозу свиней, територію господарства ДППР «Степове» Миколаївського району.

Лептоспироз – вважається одним із небагатьох найнебезпечніших хвороб, здатних завдати державі значних економічних збитків в тому числі через обмеження або повну заборону міжнародної торгівлі та можливість виникнення пандемії «лептоспирозу» з тяжкими наслідками в людей.

В цих умовах, надзвичайно важливим є своєчасне виявлення, встановлення діагнозу та запровадження заходів щодо запобігання та поширення хвороби.

Лептоспироз – інфекційне захворювання сільськогосподарських тварин, диких гризунів і м’ясоїдних, що проявляється гарячкою, жовтяницею, атонією кишечника, гемоглобінурією, анемією, некрозами слизових оболонок і шкіри та у неімунних свиноматок і, рідше, у корів абортами в останній місяць вагітності, народженням нежиттєздатного приплоду, перегулами і безплідністю. Захворювання характеризується наявністю природних вогнищ.

До лептоспирозу сприйнятлива також і людина.

Здорові тварини заражаються лептоспірозом через воду, корми, підстилку, грунт, пасовища та інші інфіковані об’єкти зовнішнього середовища. Основний шлях передачі збудника інфекції – водний, менше значення мають контактний і кормовий.

Лептоспіроз у свиней протікає зазвичай латентно. Гостре протягом реєструють при первинному виникненні хвороби в раніше благополучних господарствах у супоросних свиноматок і поросят 5 - 90-денного віку. У 20 - 50% супоросних свиноматок спочатку спостерігають відмова від корму. На 2 - 3-й день хвороби – поодинокі, а потім масові аборти в останні терміни поросності. У розпал спалаху в 20 - 30% свиноматок народжуються мертві муміфіковані плоди або нежиттєздатні поросята, що гинуть на 1 - 3-й день життя. Тривалість епізоотії 2 - 3 тижнів. Для хворих поросят у віці від 5 днів до 3 міс характерні підвищення температури тіла до 40 - 41,5 С, пригнічення, відмову від корму, кон’юнктивіт. Тривалість хвороби 2 - 7 днів. Летальність може досягати 30% і більше.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь