УВАГА – ЛЕПТОСПИРОЗ СВИНЕЙ!

Дата: 13.04.2021 15:39
Кількість переглядів: 474

Нажаль, на території Миколаївського району погіршення епізоотичного благополуччя та зареєстровано спалах захворювання серед тварин, а саме у господарстві ДППР «Степове» Миколаївського району введенні карантинні обмеження щодо лептоспирозу свиней з 02.04.2021. Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миколаївській районній державній адміністрації від 02.04.2021 № 5, визначено неблагополучною, щодо Лептоспирозу свиней, територію господарства ДППР «Степове» Миколаївського району.

Лептоспироз – вважається одним із небагатьох найнебезпечніших хвороб, здатних завдати державі значних економічних збитків в тому числі через обмеження або повну заборону міжнародної торгівлі та можливість виникнення пандемії «лептоспирозу» з тяжкими наслідками в людей.

В цих умовах, надзвичайно важливим є своєчасне виявлення, встановлення діагнозу та запровадження заходів щодо запобігання та поширення хвороби.

Лептоспироз – інфекційне захворювання сільськогосподарських тварин, диких гризунів і м’ясоїдних, що проявляється гарячкою, жовтяницею, атонією кишечника, гемоглобінурією, анемією, некрозами слизових оболонок і шкіри та у неімунних свиноматок і, рідше, у корів абортами в останній місяць вагітності, народженням нежиттєздатного приплоду, перегулами і безплідністю. Захворювання характеризується наявністю природних вогнищ.

До лептоспирозу сприйнятлива також і людина.

Здорові тварини заражаються лептоспірозом через воду, корми, підстилку, грунт, пасовища та інші інфіковані об’єкти зовнішнього середовища. Основний шлях передачі збудника інфекції – водний, менше значення мають контактний і кормовий.

Лептоспіроз у свиней протікає зазвичай латентно. Гостре протягом реєструють при первинному виникненні хвороби в раніше благополучних господарствах у супоросних свиноматок і поросят 5 - 90-денного віку. У 20 - 50% супоросних свиноматок спочатку спостерігають відмова від корму. На 2 - 3-й день хвороби – поодинокі, а потім масові аборти в останні терміни поросності. У розпал спалаху в 20 - 30% свиноматок народжуються мертві муміфіковані плоди або нежиттєздатні поросята, що гинуть на 1 - 3-й день життя. Тривалість епізоотії 2 - 3 тижнів. Для хворих поросят у віці від 5 днів до 3 міс характерні підвищення температури тіла до 40 - 41,5 С, пригнічення, відмову від корму, кон’юнктивіт. Тривалість хвороби 2 - 7 днів. Летальність може досягати 30% і більше.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь