Легалізація зайнятості населення - вимога сьогодення.

Дата: 23.03.2021 08:32
Кількість переглядів: 611

Проблема легалізації праці залишається  актуальною. Нажаль, мають місце не поодинокі випадки коли роботодавці малого та середнього бізнесу  не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Основа соціальної захищеності працівника – офіційне укладення трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства.

 Виплачуючи заробітну плату  неофіційно в «конвертах» роботодавець фактично позбавляє свого працівника від отримання оплачуваної відпустки; дотримання нормальної тривалості робочого часу;  оплату роботи у святкові та неробочі дні у подвійному розмірі;  оплату роботи у нічний час; компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці; отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві; оплату лікарняних листів; отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу; отримання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива; отримання гідної пенсії.

 Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Негативні наслідки нелегалізована зайнятість має і для роботодавця. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином; можливості вимагати від найманого працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи; можливості  притягнути працівника до матеріальної відповідальності; можливості застосувати до працівника дисциплінарне стягнення тощо.

Крім того, нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з  працівником, який неоформлений офіційно, не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить періодичний медичний огляд, передбачений нормативно-правовими актами.

         Не оформлення належним чином трудових відносин, в решті – решт впливатиме і на мешканців громади,  адже «тіньова» зайнятість призводить  до ненадходження податків до місцевого бюджету.

      Нагадуємо, що відповідно до ст.265 КЗпП  як юридичних, так і фізичних осіб підприємців, що використовують найману працю, в разі виявлення порушень штрафуватимуть за фактичне  допущення людей  до роботи без оформлення трудового договору - 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення – 60 000 грн., та за  виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та податків - 30 мінімальних зарплат – 180 000 грн.

Шановні роботодавці! Відмовтесь від використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин і виплат заробітної плати в «конвертах».

Шановні працівники! Вимагайте  від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладення трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до  чинного трудового законодавства.

        Відділ соціального захисту населення

        Єланецької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь