Збори пасічників Єланецької селищної ради

Дата: 20.06.2018 14:59
Кількість переглядів: 523

           18.06.2018 р. в приміщенні Єланецької селищної ради відбулися збори пасічників Єланецької селищної ради в кількості 23 чол. за участю селищного голови Баденко Л.В., начальника Держпродспоживслужби в Єланецькому районі Соколова А.М., заступника голови райдержадміністрації Гуліної О.П. та начальника агропромислового розвитку райдержадміністрації О.І.Олексіної.

            На зібранні мова йшла про дотримання законодавства у сфері бджільництва, а також добросусідські стосунки між бджолярами та населенням.

            Л.Баденко пояснила, що в нас правова держава і законів необхідно дотримуватись в тому числі і у сфері бджільництва. Якщо кочівля пасік передбачена законом то цього необхідно дотримуватися. Крім того пояснила, підстав для відмови у розміщенні пасіки ТОВ «Агро Істритд» не було, так як були надані всі необхідні документи. На час звернення даного товариства (14.05.2018 р.) жодної заяви від пасічників не надійшло, як і в минулих роках. Згідно статистичних даних перенасичення бджолосімей на території Єланецької селищної ради також немає.

            Бджолярі пояснили, що ситуація, яка склалася із недостовірними даними бджолосімей саме через тарифи по вартості клінічного огляду 1 бджолосім’ї, що складає 29,73 грн.  Також повідомили, що по факту бджолосімей в рази більше.

З метою отримання достовірної інформації про реальну кількість бджолосімей на території району та у зв’язку із ситуацією щодо тарифів було внесено наступні пропозиції:

Бджолярам необхідно звернутися із заявою до Держпродспоживслужби в Єланецькому районі в якій вказати реальну (наявну) кількість бджолосімей у господаря, а також зазначити добровільне клінічне обстеження певної кількості бджолосімей, за які власник має можливість сплатити кошти. Дана пропозиція була підтримана усіма учасниками зібрання. Крім того, запропоновано обговорити дані питання на комісії ДНПК при райдержадміністрації.

О 16.00 год. 18.06.2018 р. відбулося засідання комісії ДНПК при Єланецькій районній державній адміністрації.

Відповідно до п 1.11 розділу ІІІ «Розмірів плати за послуги, які надаються регіональними службами ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті та бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів» затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства 13.02.2013  № 96 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України 26.01.2016 № 18) вартість клінічного огляду 1 бджолосім’ї  складає 29,73 грн.

     Відповідно п. 4.8. розділу 4 «Заходи щодо охорони пасік від занесення збудників заразних хвороб бджіл» «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» зареєстрованої в Міністерстві юстиції України за N 131/532212.02.2001: «Фахівець ветеринарної медицини організовує огляд усіх бджолиних сімей, виявлення хворих і встановлення причини захворювання, визначення джерела, шляхів заносу, ступеня поширення інфекції (інвазії) і вживає необхідних заходів, передбачених цією Інструкцією. Для уточнення діагнозу відбирає і направляє в лабораторію ветеринарної медицини на дослідження патологічний матеріал відповідно до Правил відбору зразків патологічного матеріалу, крові, кормів, води та пересилання їх для лабораторного дослідження, затверджених Головним управлінням ветеринарної медицини з держветінспекцією Мінсільгосппроду України 15 квітня 1997 р. N 15-14/111.»

     - відповідно розділу 9 «Взяття і пересилання матеріалу для дослідження на хвороби бджіл і шовковичного шовкопряда» «Правил відбору зразків патологічного матеріалу, крові, кормів, води та пересилання їх для лабораторного дослідження» затверджених  Державним департаментом ветеринарної медицини Мінсільгосппроду України 15.04.1997 № 15-14/111:  «При інших хворобах відбирається по 50 живих бджіл з клінічними ознаками або стільки ж трупів свіжого підмору з підозрюваних сімей; при обстеженні (паспортизації) пасік беруть стільки ж бджіл від 10% сімей пасіки. Дослідження проб біоматеріалу проводиться в акредитованій лабораторії.

     З метою встановлення фактичної кількості бджолосімей на території Єланецького району, зменшення соціальної напруги серед бджолярів спілкою бджолярів запропоновано надавати на проведення ветеринарного обстеження ту кількість бджолосімей, яка буде зазначена у заяві власника пасіки. Також при цьому необхідно вказувати фактичну кількість бджолосімей, яке є на пасіці.   

      Враховуючи вищезазначене, державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Єланецькій районній державній адміністрації      

                    ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Інформацію з зазначеного питання взяти до відома.

2. Начальнику Єланецької районної державної лікарні ветеринарної медицини Бескровному Є.В.:                                                         

2.1. Проводити ветеринарне обстеження бджолопасік після отримання заяви власників пасіки з вказаною кількістю фактично наявних бджолосімей та кількістю бджолосімей, які будуть надані для проведення клінічного огляду.

                                         Термін – постійно, до виходу нових тарифів на

                                                         ветеринарні послуги.

2.2. Проводити відбір проб біоматеріалу від пасік в кількості 10% від наявної кількості бджолосімей. На відібраний біоматеріал оформляти супровідні документи для проведення лабораторного дослідження в акредитованій лабораторії Держпродспоживслужби. Доставка проб біоматеріал проводиться за рахунок власників пасік.

                                          Термін – постійно.

            Із врахуванням проблематики та певної не урегульованості питань, які виникають під час організації господарської діяльності у такій галузі сільського господарства, як бджільництво, до вашої уваги пропонуються методичні рекомендації із примірними зразками документів та алгоритмом дій під час отруєння та кочівлі бджіл на пасіках

            РЕЄСТРАЦІЯ ПАСІКИ

            ЗРАЗКИ ЗАЯВ

Із зразками заяв можна ознайомитися на сайті селищної ради або у приміщенні Єланецької селищної ради.

Селищний голова: Баденко Л.В.

Начальник  Держпродспоживслужби в Єланецькому районі: Соколов А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь