Відлуння Дня Єланця з радістю і сумом...

Дата: 26.09.2019 11:07
Кількість переглядів: 607

Цього року День Єланця відзначили якось особливо. Відчувалась ностальгія по єдності  громади, за  відчуттям спільних радостей і проблем, які необхідно долати разом, бо це тільки наші проблеми, наше майбутнє, наша маленька батьківщина, про яку тільки ми маєм дбати і ніхто не може і не повинен стояти осторонь життя нашої  родини. Мабуть тому і клопоти та плани про свято були якимись бажаними, очікуваними, приємними, хоч і клопіткими.  Оргкомітет при селищній раді, як ніколи злагоджено і творчо визначив хід і зміст свята, шляхи фінансування і навіть напрямки розваг, що і стало запорукою успіху всього свята.

А успішним , цікавим і змістовним воно дійсно стало і  пройшло на одному диханні, так говорять учасники, так відзиваються глядачі, такі відгуки громади, і це приємно окриляє і надає впевненість в завтрашньому дні нашої Єланеччини.

У Єланці – день Єланця

Все розпочалося вранці…

Ці перші рядки поетичного конкурсу і всю строфу мали дописати експромтом наші самодіяльні поети. Допис зробили майстерно і професійно О. Селютіна, Г. Шапошников та інші, а ось приз в 1000 гривень за оплесками глядачів отримав гість свята з м. Вознесенська, це також приємно.

Все розпочалося вранці з святкової служби в Храмі Різдва Пресвятої Богородиці, бо саме 21 вересня і святкується Храмове свято Єланця. Щира молитва єланчан , привітання і добро , яке панували між паствою, впевнені, дадуть гарні плоди нашого життя на цій благословенній, багатостраждальній, але такій рідній землі.

Розваги ж почалися з 14 години. На центральній площі все зайнято – містечко атракціонів для дітей, в цей же час 3-годинна дитяча вистава з іграми, конкурсами від улюблених мультикових героїв Миколаївського дитячого лялькового театру захопили не тільки дітей, а й їх батьків. Перед фонтаном для цінителів мистецтва – Алея Слави, з поетичною виставкою від центральної районної бібліотеки, з творами художників від будинку школяра, а головне – експозиція «Гордість Єланеччини», де можна було познайомитись, згадати і пройтись шляхами Єланеччини від 1987 року разом з Почесними жителями що задумливо дивляться на нас з портретів, а потім і обійняти тих, хто прийшов на свято, щоб вкотре довести свою любов до рідного краю.

Біля ЦКД «Зоря» весело грають «Троїсті музики». З натхненням і завзяттям нагадали про себе віддані народній творчості музики Іван Дубачинський, Микола Донченко, Ганна Демидюк,  Микола Перов, та молодий викладач ДМШ Іван Михайлішин, поєднуючи веселі народні музичні шедеври з головним конкурсом свята «Файна господиня».

Вперше за ініціативою С. Тотоонова в Єланці проводився конкурс борщу, вареників та домашньої  горілки, вина, наливки. Можливо в його реалізації щось і не вдалось, але взагалі конкурс сподобався і учасникам і дегустаторам. Після конкурсу і господині і глядачі радились як краще провести його на слідуючий рік, і визначили аж два способи. Будемо пробувати,щоб було правильно, цікаво і справедливо. Хочемо висловити велику подяку першопрохідцям. В номінації «Три товстуни» вареники різного розміру, форми, смаку представили Світлана Коваленко, Олена Кравченко, Тетяна Вагіна, Надія Дорошенко. В конкурсі «Всім борщам борщ» вражали «борщовитістю» Ольга Штефанець, Валентина Новожен. А господині Ольга Сурженко, Світлана Тесленко, Галина Солтан з Великосербулівки, та Світлана Соломка з Малодворянки взяли участь у всіх 3 конкурсах. Майстрині доповнювали свої страви сметаною, шкварками, зеленю, пампушками. Це була смакота і всі вони без сумніву – найкращі господині району. За це отримали схвальні відгуки глядачів та призи. Що  ж до конкурсу «Три гички» то до вищеназваних господинь доєднались Олександра Порхун, Катерина Москаленко, Надія Гордієнко, Олексій Спину, Валерій Тесленко, Володимир Кісельов. Домашні напої не просто смакували, а й настрій підіймали. Тому голосували вправно, швидко і визначили переможців, які отримали премію по 5 тисяч гривень, в номінації «Вареники» Тетяна Вагіна, «Борщ» - Ольга Сурженко, а ось «Три гички» розділили по  2,500 гривень Олексій Спину та Валерій Тесленко. Призи та премії були вручені спонсором С. Тотооновим в урочистій частині свята, яка почалась о 17:00.

Пісні про Єланець в записі гурту «Шлягер», Григорія Чібана налаштували єланчан на  патріотичні струни сприйняття. Все почалось з освідчення в любові до свого селища,  яке представили учні Єланецької гуманітарної гімназії та ЗОШ, разом з солістами РБК. Господарі свята в жартівливій формі, представили вітальні сторінки для мужчин, жіноцтва, молоді, дітей, які весело та майстерно обіграли творчі колективи РБК: «Козацька кварта», ансамблі «Пісня», «Червоні маківки», «Трицвіт», «Ретро» легко сприймались глядачем. Найважливішу сторінку «Почесні жителі Єланця» лірично і душевно провели Захар Соломка та Світлана Сулім, віддавши шану тим, кого вже немає  з нами; щиро привітавши всіх, хто прийшов на свято; гідно і урочисто представивши  нову героїню історії Єланеччини – Гривас Валентину Олександрівну. Зовсім недавно в районці була стаття про її життєвий шлях, познайомтесь, це вартує нашої уваги. А відзнаку Єланецької селищної ради «Престиж Єланеччини»  отримав квартет «Ретро» за багаторічну, плідну, творчу працю .

Урочистості святу додали палкі,  змістовні привітання гостей – настоятеля церкви Різдва Пресвятої Богородиці отця Миколая, депутата обласної ради, Почесного жителя Єланця Ю.А. Кормишкіна, керівника апарату райдержадміністрації Л.В. Клобукової, сільських голів району. Всі вони разом з привітаннями висловлювали побажання бути Єланеччині єдиною, квітучою, дружньою громадою і родинно будувати щасливе майбутнє. Щирими були привітання і спонсорів свята, надійних помічників селищної ради С. Тотоонова та О. Гололобової. В свою чергу іменинниця свята селищний голова Любов Василівна Баденко, яка опікується громадою вже 22 роки, вітала земляків, дякувала колегам, меценатам, жителям громади за підтримку, самовіддану працю на благо Єланця.

І як вагомий висновок урочистої частини, виважені слова Почесних жителів різних поколінь – В.Д. Бовнегри, ветерана війни С.М. Тарасенка, дитини війни О.Л. Черняк про відданість рідній стороні і повагу до батьківщини, підтверджені дитячими закликами « Єланцю рідному тричі – ура, ура, ура!!!» поєдналися з фінальною піснею у виконанні гурту «Єланецька слобода»:

Ну ж бо нам об'єднатись на всі благії справи

Ради своїх нащадків, ради своєї слави!

Щоб ми жили, як треба, в щасливім сьогоденні

І дякували Богу за це благословення!

А далі єланчани мали змогу насолоджуватись  різножанровою, професійною творчістю артистів Миколаївського українського театру драми та музичної комедії, на зміну яким поспішив співак, музикант, композитор – Петро Чорний. На цьому розваги не закінчились, ігри, танці, музика тримали єланчан на площі до 3 години ночі.

Свято вдалося і пройшло в теплій, спокійній, дружній та веселій обстановці, кожен відчував себе не просто гостем на святі, а повноправним господарем рідного селища, від якого також залежить його добробут. І так  тримати!

         Окрема подяка від єланчан меценатам та спонсорам, які допомогли  в проведенні святкових заходів до Дня Єланця, будьте здорові та щасливі шановні 

Тотоонов Станіслав Хушинович – директор ТОВ «Новий Сад»

 Істраті Микола Іванович – депутат районної ради

 Гулін Олексій Володимирович – голова ФГ «Гулін В.А.»

 Алхімов Валерій Дмитрович – голова ФГ «Аваль»

 Бугаєвська Алла Миколаївна – голова ФГ «БАМ»

 Гололобова Ольга Миколаївна – приватний підприємець

 Саворський Олександр Олександрович – голова ФГ «Саворський О.О.»

 Бугай Олена Анатоліївна – директор ПП АТД «Гарант»

 Росохатий Віталій Миколайович – депутат районної ради

 Макогон Олександр Вікторович – приватний підприємець

 Дудніков Владислав Васильович – заступник директора ПП АТД «Гарант»

 Моргун Валерій Павлович – засновник ТОВ «Альянс»

 Лебідь Валерій Михайлович – приватний підприємець

 Русанова Юлія Петрівна – директор ТОВ «Агро Іси Тритд»

 Полторак Алла Йосипівна – приватний підприємець

 Лунгу Михайло Іванович – голова ФГ «Лунгу М.І.»

 Величко Євгеній Олександрович – директор ПП «Памір-Буд»

 Вороніна Руслана В’ячеславівна

 Директор ТОВ «Центр Траст»

 Керівництво аптеки «Бажаємо здоров’я»

 Дудін Олександр Єгорович

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь